HALK TV'ye HABERTÜRK'e RTÜK'ten ceza | GÜNDEM
DOLAR

32,5867$% 0.22

EURO

34,8549% 0.53

STERLİN

40,4033£% 0.6

GRAM ALTIN

2.417,52%-0,61

ÇEYREK ALTIN

4.111,00%-0,81

a

HALK TV’ye HABERTÜRK’e RTÜK’ten ceza

HALK TV’ye RTÜK’ten ceza

RTÜK, Canan Kaftancıoğlu’nun darbe sözcülüğü yaptığı proglamdan sonrası, Halk TV’ye en üst sınırdan idari para cezası verildi. Bununla beraber 5 kez program durdurma cezasına karar verildiği duyruldu.

Diğer bir taraftan, ülkücülere hakaret eden Fatih Altaylı’nın sözleri sebep gösterilerek, Habertürk’e de üst sınırdan idari para cezası verildi.

KAFTANCIOĞLU’NUN SÖZLERİ TEK TEK İNCELENDİ

Radyo Televizyon Üst Kurul, raporun da yer verilen bilgilere göre ;  Şirin Payzın’ın sunduğu “Sözüm Var” programına konuk olan Kaftancıoğlu’nun kullandığı “Şöyle bir gerçeklik var ki..önümüzdeki seçimde bir erken seçimle veya başka bir şekilde bu ülkenin, gerçekten halkın artık gözü açıldı. Şöyle söyleyeyim bir iktidar değişikliğine hatta ben size daha ileri bir şey söyleyeyim iktidar değişikliği değil bir sistem değişikliğine gidişatı görüyorum ve böyle olacağını da düşünüyorum. İşimiz kolay değil ama ancak böylesi bir yönetim anlayışı, iktidar değişimi ve yeniden bir sistem değişikliği ile bu yaralarımızı, bu hasarlarımızı tedavi edebileceğimizi görüyorum” cümlelerini kullandı ve bu cümleler detaylı bir şekil de inceledi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu sözleri, milli iradeyi yok sayarak demokrasi dışı yöntemlerle halkın seçmiş olduğu hükümeti ve yine halkın oylarıyla hayata geçirilen yeni yönetim sistemini hedef alan ifadeler olarak değerlendirdi.

Ulusal yayın yapan bir televizyonda ekrana gelen darbeyi ima eden ifadelerin kamusal yayıncılık sorumluluğu ile bağdaşmadığı karar veren Üst Kurul, sözlere karşı program moderatörünün de herhangi bir müdahalede bulunmamasını ve daha ötesinde açıklamaları onaylamasını da doğru olmadığına karar verdi.

Yayınlardaki demokrasi dışı ima ve çağrışımların kamu düzenini bozacak, sosyal ve siyasi bir krizin başlamasına neden olacak nitelikte olduğu değerlendiren kurul, kamuoyu üzerinde korku ve endişe kaynağı olabileceği ve aynı zamanda toplumda kin, düşmanlık ve nefret duygularını artırabileceği gerçeğini ortaya koydu. RTÜK, 6112 sayılı Yasanın ihlal edildiğini tespit ettiğini duyurdu.

Buna göre, Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ifade edilen “Irk dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz.” hükmüne karşı gelen  Halk TV hakkında en üst sınırdan idari para cezası ve 5 kez program durdurma cezasına karar verildiği bildirildi.

“İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR”DE CEZA ALDI

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yayın konuğu olduğu “Teke Tek” programında ülkücü cenah’ı hedef alan Fatih Altaylı ceza aldı.

Fatih Altaylı Habertürk’teki yayın sırasın da  sosyal medyadan tehditler geldiğini iddia etti. Bunun üzerine Meral Akşener, Altaylı’ya kendi evinin basılması sürecini anlattı. Akşener’den hemen sonra söze giren sunucu Fatih Altaylı, hakaret içeren ifadeler kullanmaktan kaçınmadı.

Toplanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ‘prime time’da yayınlanan ve her yaştan insanın ekran başında olabileceği bir saatte “it ürür, kervan yürür”, “itlerle uğraşmıyoruz”  ifadelerini kullanmasını yanlış olduğu kararına vardı.

RTÜK açıkladığı kararda, yayında Meral Akşener’in başından geçen durumu kastederek “…. itlerle uğraşmıyoruz” ifadesinin ve sonrasında Altaylı’nın “it ürür, kervan yürür” cümlesinin dilin düzeysiz ve kaba kullanılarak olay sırasında orada bulunan kişilerin manevi haklarını zedeleyici düzeyde olduğu kararını aldığını duyurdu.

Üst Kurul, söz konusu ifadelerin 6112 sayılı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle yayıncı Habertürk’e üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına kararını adlı.

HALK SAĞLIĞINI HİÇE SAYAN KANALLARA’DA CEZA GELDİ

 

RTÜK, yaptığı toplantı da sağlık ürün satma söylemi ile sahte ürün pazarlayan çoğu uydudan yayını yapan televizyon kanallarını da gündemine taşıdı.

Halk sağlığını yok  sayarak, vatandaşı dolandıran ve böylece haksız kazanç elde eden Ber TV, 1 An TV,Doruk TV, Süper TV,Vadim TV , Kanal Çay, Yalova TV ve Nisa TV  kanalları hakkında en üst sınırdan idari para ceza ve yayın dururma kararına vardı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yılmaz Özdil’e Kaçak Yapı Yıkım Tebligatı Gönderildi

HIZLI YORUM YAP