Yerli patateste iki çeşit daha bulundu | EKONOMİ
DOLAR

32,5949$% 0.36

EURO

34,8757% 0.38

STERLİN

40,6375£% 0.09

GRAM ALTIN

2.501,98%0,72

ÇEYREK ALTIN

4.269,00%0,46

a

Yerli patateste iki çeşit daha bulundu

Tarım ve Orman Bakanlığı Patates Araştırma Enstitüsünde yüksek randımanlı, hastalıklara dayanıklı endüstrilik yerli iki patates çeşidi geliştirildi.

Merkezi Niğde’de bulunan Patates Araştırma Enstitüsünde, sektöre yerli patates tohumu kazandırmak için 2005’te başlatılan ıslah çalışmaları devam ediyor.

Enstitüde önceden geliştirilerek tescil edilen 10 yerli patates çeşidinden “Onaran 2015”, “Ünlenen”, “Nam”, “Nahita”, “Leventbey” ve “Muratbey”in de özel sektöre satışı yapılıyor.

10 yerli patates çeşidi ülke tarımına kazandırıldı

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde yerli patates çeşidi geliştirme çalışmalarının ara vermeden sürdüğünü söyledi.

Bilhassa enstitüde kurulan seralarda bir hayli özelliğe sahip patates çeşidinin melezlenmesiyle şu ana kadar 912 bin melez patates tohumluğu ele geçirdiklerini belirten Pırlak, şöyle konuştu:

“Buradan ele geçirilen melez patates tohumlarından 86 bin yumruyu da değişik jenerasyonlarda ekiyoruz. Önceden enstitümüz, 10 yerli patates çeşidini ülke tarımına kazandırmıştı, bu çeşitlerimizden 6’sının da özel sektöre satışını ve devrini gerçekleştirmişti. Önümüzdeki yıl yerli tohumlarımızdan birkaçının satışını gerçekleştireceğiz. Bu tohumlarımızın sertifikasyon ve ileri kademedeki tohumluk imalatı de devam ediyor.”

Pırlak, yemeklik patates piyasasına yeteri kadar tohumluk geliştirdiklerini, şu an itibarıyla da endüstrilik çeşitlere ağırlık verdiklerini anlattı.

“Tescile sunacağız”

Türkiye’de gıda endüstrisine yönelik patates çeşidinde eksiklik olduğunu vurgulayan Pırlak, şunları söyledi:

“Bu eksikliği kapatmak için enstitümüz endüstrilik çeşitler üzerine çalışıyor. Bilhassa ülkemizin ve patates sektörünün ihtiyaç duyduğu yüksek randımanlı kalite özelliklerine sahip, hastalıklara dayanıklı ve sektörde tutulabilecek çeşitlerin geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda endüstrilik iki çeşit geliştirmiş bulunmaktayız. Bu çeşitlerimizden biri parmak patatese uygun, ötekisi ise cipslik. Bunların tecrübeleri devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bunları da tescile sunacağız ve ülke tarımına kazandıracağız ayrı olarak sektörümüzün ehemmiyetli bir ihtiyacını da enstitü olarak karşılamayı tasarılıyoruz. Bu sayede endüstrilik çeşitlerle ülkemizdeki bu ihtiyacın yerli olanaklarla karşılanmasını sağlayacağız.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’de son turizm istatistikleri belli oldu

HIZLI YORUM YAP