Üreticiler Sebzelerini Çöpe Dökerek İsyan Ediyor | EKONOMİ
DOLAR

32,4892$% -0.17

EURO

34,9914% 0.4

STERLİN

40,8278£% 0.44

GRAM ALTIN

2.433,48%0,44

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%-0,12

a

Üreticiler Sebzelerini Çöpe Dökerek İsyan Ediyor

30 Nisan’da başlayan tam kapanma süreci, semt pazarlarını da kapsayacak şekilde düzenlendi. Ancak bu süreçte hasat toplayan tarım üreticileri, mallarının satılmamasından dolayı oldukça büyük bir zarara girmiş durumda. Hükûmetin bu kararını protesto etmek isteyen çiftçiler; hasatta topladıkları mallarını çöpe atarak tepkilerini gösteriyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’in seracılıkla ünlü ilçeleri Mihalgazi ve Sarıcakaya’da da benzer bir eylem gerçekleşti. Roka, maydanoz ve marul satışlarının durduğunu belirten üreticiler; hasatını yaptıkları bu ürünleri çöpe döktüklerini sosyal medyada paylaşmak durumunda kaldılar. Yapılan eylemin ardından üreticilerle görüşen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer; üreticilerin bu süreçte desteklenmesini ve hasat zamanlarında iflas etmelerinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Utku Çakırözer’in kapanma sürecinde yaşanan bu olumsuzluğa dair sözleri şu şekilde: Mihalgazi, Sarıcakaya bölgemiz Eskişehir’de seracılığın en fazla yapıldığı, İç Anadolu’nun Antalya’sı olarak bilinen bölge. 17 günlük tam kapanma sera üreticilerimizi olumsuz etkiledi. Haller kapalı, pazarlar açılmadığı için ürünler elde kaldı. Çöpe döküldü. Türkiye’nin neresinde olursa olsun kapanmadan olumsuz etkilenen tüm çiftçilerimizin zararları karşılanmalıdır. Üreticilerimize maddi destek sağlanmalıdır”.

Bizi Dinleyen Yok!

CHP Milletvekili Utku Çakırözer’le görüşmelerinin ardından soruları yanıtlayan çiftçi Hüseyin Karabaş, bu süreçte yaşadığı maddi kaybı şu sözlerle açıkladı: “Gerçekten zor durumdayız. 17 günlük kapanma sürecinde maydanozu satamadık. Kestik çöpe attık. Rokamı satamadım. Haller kapalı, alan satan yok. Sadece 3 dönümlük seramda bu kapanmada 25 bin lira zararım var. Herkes bizim gibi. Bu vadide on binlerce dönüm bahçe, tarla var.  Hiç kimseden destek, halimizi soran yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çürümeyen ürünlerimizi satabilirsek Bağ-Kur’umuzu ödeyeceğiz. Ama hiç kimse gelip halimizi sormuyor”. Maydanoz ve roka yetiştiriciliği yapan Karabaş; bu süreçte ettiği zararın karşılanması için devlet yetkililerinden yardım istediğini de sözlerine ekledi.

Aynı durumdan muzdarip olan Emrah Öz’ün sözleri de, Hüseyin Karabaş’la önemli benzerlikler gösteriyor. Roka ekimi yapan Emrah Öz; ilçedeki çiftçiler olarak milyonlarca lira zarar ettiklerini açıkladı. Pazarların sadece bir günlüğüne açıldığını belirten Öz; bu süreçte yapılan satışların da fayda etmeyeceğini söyledi. Tamamen şansa bırakılan bir çiftçi politikası olduğunu belirten Eskişehirli çiftçiler; bu süreçte geçinebilmek adına ne yapmaları gerektiğini bilemediklerini söylüyorlar.

Kaynak: Sözcü

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CHP Niğde Milletvekili Gürer buğday taban fiyatının 2 bin 500 TL olması gerek!

HIZLI YORUM YAP