Rusya Avrupa'ya giden gazı tamamen kapattı | EKONOMİ
DOLAR

32,5997$% 0.33

EURO

34,7801% -0.14

STERLİN

40,6449£% -0.25

GRAM ALTIN

2.520,13%1,46

ÇEYREK ALTIN

4.303,00%1,24

a

Rusya Avrupa’ya giden gazı tamamen kapattı

Rusya Avrupa’ya giden gazı tamamen kapattı, Rus lider Putin Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden Gazları tamamen kapattı.

Konuyla ilgili odatv haberi şu şekilde duyurdu.

Rusya’nın gaz devi Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını tamamen durdurdu. Rusya’dan Avrupa’ya gaz sevkiyatı yapan 7 boru hattından 4’ü kapanmış oldu.

Rusya Federasyonu’nun gaz devi Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını tamamen durdurdu.

Masraflarının yarısını bizzat Rusya’nın karşıladığı ve boruların çoğunun Rusya tarafından döşenen Kuzey Akımı 1 ve 2 patladı. Rusya’yı 10 milyar Euro’ya yakın zarara uğratan boru hattı patlamalarının sabotaj sonucu gerçekleştiği ifade edildi.

Rusya, dün yaşanan olayın ardından bugün Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını tamamen durdurdu. Kuzey Akımı’ndaki patlama ve Ukrayna hattının kapatılması ile birlikte Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 22 arttı.

 

Gazprom, “Ukrayna şirketi Naftogaz, kötü niyetli davrandı. Sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmedi. Rus yetkililerin, Ukrayna’nın gaz şirketi Naftogaz’a her türlü yaptırımı uygulama hakkı vardır” dedi. Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz akışı sağlayan Soyuz ve Kardeşlik (Brotherhood) boru hatları tamamen kapatıldı.

Rusya’nın Avrupa’ya gaz sevkiyatı yaptığı boru hatlarından yalnızca Türkiye üzerinden geçen Türk Akımı ve Belarus üzerinden geçen Yamal-Avrupa hatları faaliyetlerine devam ediyor.

Kuzey Akımı 1, Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımları sonucunda kapatıldı ancak dün yaşanan patlama sonucunda teknik olarak devre dışı kaldı.

Kuzey Akımı 2 ise Avrupa ve Rusya ortaklığında 10 milyar Euro’ya döşendi ancak ABD yaptırımları yüzünden hiç kullanılamadı.

AVRUPA’NIN GÜNDEMİ ENERJİ KRİZİ

Avrupa birliği, ABD ile birlikte Rusya’ya bir dizi yaptırım ve ambargo uyguladı. Rusya – Ukrayna Savaşı’nı gerekçe gösteren Avrupa devletleri, Rus uçaklarına hava sahalarını kapattı, Rus bankalarına yaptırım uyguladı ve Rus iş insanlarının servetlerini dondurdu.

Rusya ise buna karşılık olarak doğal gaz vanalarını kapattı.

Avrupa’da elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 500 artış gösterdi. Küçük işletmeler kepenk kapattı. Ağır sanayi ve özellikle Almanya’nın demir-çelik endüstrisi, doğal gaz krizi yüzünden “iflasın eşiğine gelebiliriz” dedi.

Avrupa halkı ise günde sadece 8 saat gaz kullanma, ütü yapmama, birlikte duş alma, soğuk yemek yeme, ocak açmama, fırın kullanmama gibi bir dizi tasarruf önlemlerine hazırlanıyor.

Kaynak: Odatv

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dolar/TL, 18,44 seviyesini aşarak haftaya rekorla başladı, Dolar durmuyor!

HIZLI YORUM YAP