İş dünyasından ard arda gelen açıklamalar: Türkiye İngiltere'den sonra ikinci sırada | EKONOMİ
DOLAR

32,5600$% 0.24

EURO

34,7851% 0.02

STERLİN

40,5409£% -0.19

GRAM ALTIN

2.489,36%0,21

ÇEYREK ALTIN

4.253,00%0,07

a
  • Baykuş Haber
  • EKONOMİ
  • İş dünyasından ard arda gelen açıklamalar: Türkiye İngiltere’den sonra ikinci sırada

İş dünyasından ard arda gelen açıklamalar: Türkiye İngiltere’den sonra ikinci sırada

İş dünyası, baz etkisiyle yüzde 21,7 çıkan genişleme  verisinin ardından ‘destek’ vurgusunun altı çizildi. Türkiye iş dünyası, yılın ikinci çeyreğinde gelen yüzde 21,7’lik büyüme rakamları için çok öneli değerlendirmelerde buludu . İş dünyası temsilcileri, büyümenin sürmesi için desteklerin devam etmesi gerektiğinin özelliklek vurguladı.

 

 

 

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU:

Türkiye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdü. Sürdürülebilir büyüme ve yatırımların artması için desteklerin devam etmesi gerekiyor. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve akıl birliği ile daha çok çalışma zamanı.

İSTANBUL SANAYİ ODASI BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN:

Sanayimiz 2. çeyrek büyüme performansı ile iç piyasada ve ihracatta pandemiden bu yana yazmakta olduğu başarı hikayesini sürdürdüğünü gösterdi. Yıllar sonra özgüvenini yakalayarak kendini ispatlamış olan sanayimizin bu başarısı, sürdürülebilir desteklerle kalıcı hale getirilmeli.

İSTANBUL TİCARET ODASI BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ:

Yatırım, ihracat ve sanayiden güç bulan ikinci çeyrek büyümesi ‘uzun menzilli büyüme’ dönemini başlattı. 2021’de yüzde 8 ve üzeri büyüme şansını yakalamış görünüyoruz. Yüzde 21,7’lik bu kuvvetli oran bizi rehavete düşürmemeli. İş dünyasının yatırım iştahının mutlaka ve mutlaka önünü sürekli açacak politika izlememiz lazım. Stoklarda 5 puan azalma var. Bu kurulu üretim kapasitesinin artırılması gereğini ortaya koyuyor. Bu sebeple yatırım kapasitesi için OSB’lerde yer sorunları çözülmeli, finansman ve ham madde temini imkanları geliştirilmeli.

ANKARA TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜRSEL BARAN:

Verilere bakıldığında bu yılı yüzde 7-8’lik büyümeyle kapatabiliriz. Göstergeler salgına rağmen reel sektörün çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeyerek yaralarını sarma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Gençlerimize istihdam sağlayabilmek, bölgemizde istikrar adası rolümüzü sürdürebilmek için yatırımları artıran, katma değerli üretime yönelen bir ülke olmak zorundayız. Artan ham madde fiyatları, ham madde üretiminin ve ihracatının önemini gösteriyor. Zaman geçirmeden rotamızı kesintisiz büyümeye çevirip, yapısal değişiklikleri tamamlamamız gerekiyor. Türkiye, pandemi sürecinin oluşturduğu yeni dünya konjonktüründe en iyi şekilde üreten ve ihracat yapan ülke olarak yerini almalıdır.

ANKARA SANAYİ ODASI BAŞKANI NURETTİN ÖZDEBİR:

2020 ikinci çeyreğinden itibaren sanayi sektörünün büyümeye katkısını net bir şekilde görebiliyoruz. Ekonomide son dönemde sanayi ve ihracat odaklı bir büyüme performansı ortaya koyuyoruz. Bu sürecin devamı için uygun desteklerin sektörlere aktarılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de yüksek oranda dışa bağımlı olduğumuz ara ve sermaye malı üretimine ilişkin destek sistemin büyümenin sürdürülebilirliği açısından mutlaka etkinleştirilmesi gerekiyor. Sanayi sektörünün büyüme net katkısı dikkate alındığında, firmaların devam eden finansman ihtiyacı ve işletme sermayesinin zor döndüğü bir dönemde, destek noktasında diğer sektörlerden pozitif bir ayrımcılığın mutlaka yapılması gerektiğini tekrar söylemek istiyorum.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÜST KURULUŞU BAŞKANI MEMİŞ KÜTÜKCÜ:

Pandemi koşullarına ve artan maliyetlere rağmen yakaladığımız bu büyüme son derece memnuniyet verici. Büyümeye yatırımların verdiği 5,4 puanlık katkı, net ihracattan gelen 6,9’luk katkı ve makine teçhizat yatırımlarında yaşanan yüzde 35,2’lik artış, ülkemizin yatırım ve üretim kararlılığının en zor şartlar altında dahi devam ettiğini göstermesi açısından çok kıymetli. Bu kararlılığı ve yatırım iştahını mutlaka korumak, geliştirmek zorundayız.

TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE: BÜYÜMENİN YARISI İHRACATTAN

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdük. Bu rakam 2000’li yıllarda ulaştığımız en yüksek büyüme rakamı oldu. İhracatın büyümeye katkısı yılın ilk yarısında 10,8 puan oldu. Yani büyümenin yarısı ihracattan geldi. Bu rakamlar Türkiye’nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, BÜYÜMEDE OECD İKİNCİSİ

Türkiye’nin ikinci çeyrekte OECD’nin en yüksek oranda büyüyen ikinci ülkesi olduğunu söyleyen Gülle, “Pandemi etkisinin derinden hissedildiği aylarda ekonomimiz ve ihracatımız etkilenmişti. O günlerde zor zamanların geçeceğine ve hızlı bir toparlanmanın içine gireceğimize olan inancımızı dile getirmiştik. Bugün bu rakamları görmek bizi gururlandırıyor. İhracatın büyümeye katkısı yılın ilk yarısında 10,8 puan oldu. Yani büyümenin yarısı ihracattan geldi. Büyüme rakamlarının alt kalemlerinde Hizmet sektörü yüzde 45,8 ve Sanayi sektörü yüzde 40,5 büyüdü. Bu rakamlar Türkiye’nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir” dedi.

Yılın ilk yarısında ihracatın ithalatı karşılama oranının 2020 yılında yüzde 75,9 iken, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 83,2’ye yükseldiğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle şöyle devam etti:

“İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısının 6,9 puan, yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısının ise 3,9 puan olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefimize emin adımlarla ilerlediğimiz destekler nitelikte gelişmelerdir. Bu gelişmeler, salgının ilk döneminde V tipi toparlanma diye bahsettiğimiz öngörülerimizin gerçekleştiğini hatta üstüne çıktığımızı gösteriyor. Salgın öncesi dönemlerin çok çok üzerindeyiz. Altını çizmek gerekiyor ki bu pozitif etkilerin ötesinde Türkiye küresel piyasalarda oluşan açıkları çok iyi değerlendirerek pandemi kaynaklı krizi fırsata çevirmeyi bildi.”

İhracatta güçlü yükselişin yaz aylarında da sürdüğünü ve yıl sonuna kadar bu temponun devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Gülle, “Hizmet sektörünün üçüncü çeyrekte daha güçlü bir katkı vereceği, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinin ve finans ve sigorta faaliyetlerinin Eylül ayı itibariyle yükselişe geçeceği öngörüleriyle güçlü büyüme rakamlarını hem üçüncü çeyrekte hem de yıl sonunda göreceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye ekonomisini üretimiyle, hizmetleriyle, ihracatlarıyla büyüten tüm iş insanlarımıza müteşekkiriz. Türkiye ekonomisi ihracat öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Elimize geçen fırsatları iyi değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kuruluşumuzun 100.yılına doğru giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır” ifadelerini kullandı.

ASRİAD BAŞKANI DANIŞMAN: BÜYÜME MORAL VERİCİ

ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman2021 yılı II. Çeyrek büyüme rakamlarının açıklanması üzerine yaptığı değerlendirmede, “Yüksek büyümenin moral verici olduğunu, bir kısım sorunların giderilmesinde ana düzeltici etki oluşturacağını ve tüm alanları etkileyecek iyileştirmeye vesile olmasını umduklarını” ifade etti.

Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasılası (GSYH)’nın 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 arttığını belirten Adnan Danışman, bu büyüme oranının son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Danışman açıklamasında şunları söyledi:

“GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 32,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,5, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 azaldı.

GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 188 milyar 566 milyon olarak gerçekleşti. Bir önceki çeyrek değeri, 188 milyar 455 milyon seviyesinde idi. Yabancı para cinsinden büyüme çok yüksek olmasa da yüksek enflasyona rağmen yine de büyümenin olması gerçek bir büyüme olduğunu göstermektedir. 

Hane halklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 20,3 arttı.

Bu duruma göre vatandaş yeniden harcamaya dönmüştür. Bu hem ümitlerin arttığını hem de birikmiş talebin devreye girdiğini göstermektedir. Özellikle ihracatçı üzerinden moral yakalanmıştır. Devlet harcamaları kısmış ve sanayici yatırıma yönelmiştir. Bu durum, sanayinin gelecek açısından daha iyi sonuçlar üretebileceğinin de göstergesidir.”

Büyüme oranlarında ihracatın katkısının yüksek olduğunu ifade eden ASRİAD Genel Başkanı Danışman, ihracat kapasitesinin artarak devam etmesi halinde, ihracatın ekonomiye en ciddi katkıyı sunmaya devam edeceğini dile getirdi.

Şimdilik en büyük sorunun, büyümeden tüm kesimlerin yeterli payı alamaması olduğunu ifade eden Danışman,  özellikle sabit gelirli kesimlerin büyük sıkıntı içinde olduğunu, mevcut büyümenin onların durumunu perdelemesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bir uzmanın, “Eğer denge sağlanmazsa bu denge üretmeyen büyüme aynı zamanda geniş kesimlerin öfkesini büyütür.”  ifadesini hatırlatan Danışman sözlerini şöyle tamamladı:

“Ekonomiyi düzeltmenin ya da enflasyonu kontrol etmenin yolu olarak, ücretli kesimin maaş zamlarını kısmak veya gelirlerini sınırlamak şeklinde sonuç doğurmamalıdır. Bu, toplumsal anlamda tehlikeli bir durumdur.”

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Erdoğan’ın ‘115 milyar doları geçecek’ dediği TCMB rezervleri nasıl hesaplanıyor? IMF’den Erdoğan para aldı!

HIZLI YORUM YAP