Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati: Hedefimiz enflasyonu tek haneye indirmek | EKONOMİ
DOLAR

32,3515$% 0.3

EURO

35,1350% -0.04

STERLİN

41,1195£% 0.14

GRAM ALTIN

2.309,86%1,43

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,19

a

Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati: Hedefimiz enflasyonu tek haneye indirmek

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanı Nebati “Enflasyonu birlikte yeneceğiz. Hedefimiz enflasyonu tek haneye indirmek.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması” programında açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyon ve büyüme mesajı vererek “Sanayide çarklar dönüyor. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor. Enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceğiz” dedi.

Konut finansmanı için açıklanan son pakete de değinen Bakan Nebati, “Bazı kişilerin haksız kazanç elde etme yoluna gitmelerine de asla göz yummayacağız” dedi.

Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarından satır başları;

Türk tarımının geliştirilmesine, çiftçilerin refah seviyesinin artmasını canı gönülden temenni ediyorum. Çiftçilik yapan aileden gelen, çiftçi olarak kazanan üreten ve keyif alan birisi olarak yurdumuzun dört bir yanındaki çiftçilerimizin ne zorluklarla mücadele ettiğini biliyorum.

Ziraat Bankası’nın kuruluş amacı olan ulvi görevi layığı ve fazlasıyla bugün burada olduğu gibi çok daha görünür ortaya koyacakları performansın karşılığı olarak kendilerini tebrik ediyorum.

Çalışanların yüzde 17’si tarım sektöründe istihdam ediliyor. 5 milyon kişi tarımdan geçimini sağlıyor. Tarım ürünleri ihracatı 2021 yılında yüzde 20 oranında artarak 7.2 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti. Çok çeşitli destinasyonlara meyve, sebze, kuruyemişte ana ihracatçı konumuna gelmiştir. Son 2 yıldır salgının etkileri devam edip tam biterken savaş başladı. Kuzeyimizdeki savaş savaşan ülkeler olmak üzere Türkiye ve dünyayı etkiliyor.

KREDİ VE TEŞVİK PAKETLERİMİZİ DEVREYE ALDIK

Kredi ve teşvik paketlerimizi devreye aldık. Tarım ve gıda sektöründe üretken ve sürdürülebilir üretimin devamı için gayretli çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki dönemde tarım sektörünün kaynaklarını verimli kullanarak teknolojiden maksimum seviyede yararlanarak sürdürülebilir şekilde devam etmesini arzuluyoruz. Tarım sektörünü iklim değişikliğine adapte edecek ve AB’deki politika değişikliğine uyumlu hale getireceğiz.

Sıcaklık ve yağışlardaki değişiklikler gıda fiyatlarında kayda değer artışlara neden oluyor. 2050 yılında dünya nüfusunun toplamını beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerekiyor, yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulması gerekiyor.

Türkiye Avrupa Yeşil Mutabakatı’na yanıt vermeye amaçlayan eylem planını Temmuz ayında yayınlamıştır. Son 5 yılda çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar lira tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik. Desteklerin sadeleştirilmesi ve yönlendirici olması cümlesini çok önemli buluyorum. 

SIFIR FAİZLİ KREDİ 2 KATINA ÇIKARILDI

2022 yılı için 25.8 milyar lira olarak belirlenen desteği 29 milyar liraya çıkardık. Üreticilerimizin finansman ihtiyacını uygun şekilde karşılıyoruz. Tarımsal üreticilerimize 4.6 milyar lira faiz desteği sağladık. Tarımsal üreticilere 9.8 milyar lira faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz. Nisan ayı başında faiz destekli kredilerin tamamında üst limitleri yükselttik. Küçük ölçekli üreticilerin yoğun kredi kullandığı başlıklardan 100 bin lira olan sıfır faizli kredi tutarı 200 bin liraya çıkarıldı.

Çiğ sütte litre başına 20 kuruş olan destek tutarını 4 kat artırarak litre başına 1 lira seviyesine çıkardık. Sayın bakanım size çalışıyoruz, çiftçilerimize çalışıyoruz.

KONUT ARZININ ARTIRILMASINI SAĞLAYACAĞIZ

Salgına rağmen 2020 yılı ve 2021 yıllarında dünyada en iyi performansı gösteren ülkelerin başında yer aldık. 2021’de Türkiye yüzde 1.8’lik büyüme ile pozitif ayrıştık. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor. Sanayi üretimimiz güçlü şekilde artmaya devam ediyor. Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aştı, ihracatta her ay rekorlar kırılıyor. Güçlü performansın devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yüksek katma değerli üretime önem veriyoruz. Bunun yanı sıra cari açık sorununu çözmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yatırım yapana, istihdam oluşturana devletin kaynaklarını en etkin şekilde kullandırıyoruz.

Krediler konusunda özellikle selektif davrandığımız, seçici olduğumuz bankalarımızın bu konuda çok net tavır aldıklarını vurgulamak istiyoruz. KGF paketlerini kullanıma sunduk. 150 milyar liralık kredi paketini uygulamaya koyduk. Güneş enerjisi yatırımları ve barajı bitmiş aynı zamanda göleti tamamlanmış, suyun toprağa kavuşmasını hasretle bekleyen çiftçilerimizin uzun süreli bekleyişlerini 2 yıl gibi kısa süreye çekerek 96 milyar liralık kredi paketini de açıkladık. Konut sektörüne yönelik açıkladığımız üç destek paketi hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Konut arzının artırılmasını sağlayacak paket hazırladık. Konut satış fiyatlarını sabit tutanlara destek sağlıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla devrim niteliğindeki vergisel düzenlemeleri hayata geçirdik. Öncelikle ters para ikamesini sağlayan politikaların uygulanmasına yönelik güçlü adımlar attık. Tüm paydaşlarımızla eş güdüm içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI

Dün gün boyunca farklı sektörlerle verimli toplantılar gerçekleştirdik. Tek gündemimiz vardı, enflasyon ve bunu masaya yatırdık. İş insanlarımızın da ellerini, yüreklerini taşın altına koymaya hazır olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Biz devlet olarak vergisel düzenlemeler, teşvikler adımlarını atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliğiyle yeneceğiz. Ülkemizde enflasyon ataletini beraberce yeneceğiz. Enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz.

KİMSENİN FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞINDAN ŞÜPHE DUYMUYORUM

Enflasyon ile mücadele timlerimiz bir çok sektöre ilişkin denetimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceğiz. Enflasyon sorununu elbirliği ile çözeceğimizden, kimsenin fırsatçılara göz açtırmayacağından şüphe duymuyorum.

AK Parti olarak bizler de çiftçi gibiyiz. 20 yıldır inanarak ter dökerek ilerliyoruz. İnandığımız sonuçlara da her seferinde ulaşıyoruz. Ağlamıyor, şikayet etmiyor, karamsarlığa dalmıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de ülkemiz için inanarak çalışmaya ter dökmeye devam edeceğiz. Enflasyonla olan mücadelemizde de aynı inançla ilerleyecek sonuca hep beraber ulaşacağız. Ülkemin toprağına erken yaşta aşık oldum. Çiftçimizin yanındayız, her daim yanında olmaya devam edeceğiz. Yarına yön veren Türkiye idealiyle. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamalarından satır başları;

Ülkemizi Güvenli Liman olarak görüp kendine bu ülkeyi yer yurt edinenlerin sayısı 5 milyon. 2002’de 15 milyon olan turist sayısı pandemi öncesi rakamları esas alırsak 52 milyona çıkmıştı. 60-70-80 olmaması için bir sebep yok, bu tren bizi oralara taşıyacaktı. 30 milyar dolara dayanmış dış ticaretimiz var. Artan refah seviyesine rağmen, geçici statüsündeki mültecileri, ihracatıyla yurt dışındakileri doyuran üreticilerimiz var.

TARIMA VERİLEN DESTEK ARTTI

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum. Bu rakamlar durup dururken katlanmadı. Genel müdürümüz verilen tarımsal destekleri söyledi. Dikkatinizi çekmek isterim. Bunun neredeyse yüzde 50’den fazlası yüzde 5’in sübvanse edilerek yüzde 5’lere çekilmiş 0’la 5 arasında. Adeta üreticilerimize sıfır faizli kredi dağıtılmış. Gerçekten tarım sektörüne sağlanan finansal destek çok çok önemli. 1.8 milyar lira olan tarımsal destekler 30 milyara dayandı.

Bu bizim doğrudan verdiğimiz destekler. Dolaylı olarak kalite, miktar, kadının istihdamı, gencin istihdamı gibi konularda sağladığımız destekler Türkiye’de tarım sektörünü çok çok önemli düzeylere ulaştırdı.

Daha iyiyi yapmak biz yöneticilerin, bakan ve hükümetimizin görevidir. Unutmayalım ki Türkiye dünyadan kendini soyutlayabilecek bir durumda değildir. Akaryakıtı ithal eden bir ülke. Gübreyi doğal gazdan elde ettiğimiz için yine dışa bağımlılığımız var. Tarımsal ilaçlar konusunda da neredeyse bizim maliyetimizin yüzde 65-70’ini oluşturan kısmı dışarıyla ilgili.

Rusya-Ukrayna savaşı şu tarihte bitecek diyen var mı? Yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde süreç yönetimi son derece bizi bu yaşananlardan olabildiğinde az etkilenen ülkeler statüsüne koydu.

Tarıma desteğimiz daha da arttı. Dün Ukrayna’nın büyükelçisi geldi. Kendileri de bizim verdiğimiz desteği çok farkında olduklarını söylediler. Eğer üretmezseniz cebinizdeki paranın değeri sıfır. Mutlak suretle üretmek durumdayız.

TARIM KREDİLERİ 189 MİLYAR TL’YE ÇIKTI

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar “Bankalar arasındaki rekabette kazanan çiftçi olacak. Tarım kredileri bugün 189 milyar TL’ye çıktı. Üreticilerimiz kullandıkları tarımsal kredilerini ödüyorlar. Yüzde 99’un üzerinde ödüyorlar.” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

1 Dolar 16 Türk Lirası olma yolunda ilerliyor!

HIZLI YORUM YAP