Yemin yazısını kendisi hazırlayan senatör İngiltere Kraliçesine '' sömürgeci'' diyerek hitap etti...! | DÜNYA
DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

STERLİN

40,6539£% 0.33

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Yemin yazısını kendisi hazırlayan senatör İngiltere Kraliçesine ” sömürgeci” diyerek hitap etti…!

Yemin yazısını kendisi hazırlayan senatör İngiltere Kraliçesine ” sömürgeci” diyerek hitap etti…!

Avusturalya’yı sadece ” sömürmek için proje halınde tutuyorlar ” diyerek kürsüden seslenen Senatör Thorpe yapılan yemin törenine gecikmesi ile ve gecikmesinden sonra yaptığı açıklama ile dünya gündemine oturdu.

İngiliz Milletler Topluluğu’na 1901’de üye olarak katılan Avustralya’da ülke yerlisi senatörlerden Lidia Thorpe’un parlamentoda yapılan yemin töreni metnine uymadığı ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e ‘sömürgeci’ dediği için dünya gündemine otrudu.

Geçen hafta yapılan yemin törenine katılamayan, o sebeple bugün yeminini etmesi için Senato kürsüsüne davet edilen Thorpe sağ yumruğunu kaldırarak alana yürüdü ve Thorpe’tan kendisine verilen yemin metninin aynısını tekrarlaması istendi. Thorpe’un yemin metnine orijinalinin aksine ‘sömürgeci’ lafını eklemesi ise tartışmanın fitilini ateşledi: “Ben Lidia Thorpe, sadık olacağıma ve sömürgeci majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth’e gerçek bir bağlılık göstereceğime ciddiyetle ve içtenlikle yemin ederim.”

Bunun üzerine Senato’nun İşçi Partili başkanı araya girerken diğer senatörler de yüksek sesle Thorpe’tan yemini yinelemesini, aksi halde geçerli sayılmayacağını söyledi. Thorpe da ardından yemin metnini olması gerektiği haliyle yeniden okudu.

Avustralya anayasasına göre her bir senatör ve vekilin göreve başlamadan önce yemin etmesi gerekiyor ama yemin etmeyen temsilcinin göreve başlayıp başlayamayacağına karar vermek de parlamentonun kendi kararına bırakılıyor.

Thorpe geçen hafta Channel 10’un ‘The Project’ programına verdiği demeçte Avustralya’yı ‘sömürge projesi’ olarak tanımlamış, Avustralya bayrağının kendisini temsil etmediğini, senatoya da ‘ülkedeki sömürge sisteminin meşruluğunu sorgulamak’ için girdiğini söylemişti.

Kaynak : Baykushaber.com

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BM’den son dakika bir açıklama: Yeni bir Hiroşima ve Nagazaki tehlikesi kapımızda !

HIZLI YORUM YAP