Türkiye, Taliban'ın ilerlemesine rağmen Kabil havaalanını işletmeye hala hevesli | DÜNYA
DOLAR

32,5109$% 0.02

EURO

34,9851% -0.16

STERLİN

40,8141£% -0.14

GRAM ALTIN

2.438,65%0,14

ÇEYREK ALTIN

4.053,00%0,05

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Türkiye, Taliban’ın ilerlemesine rağmen Kabil havaalanını işletmeye hala hevesli

Türkiye, Taliban’ın ilerlemesine rağmen Kabil havaalanını işletmeye hala hevesli

ANKARA, 11 Ağustos (Reuters) – İki Türk yetkili, diğer yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Türkiye’nin şimdilik Kabil havaalanını işletmeye ve korumaya niyetli olduğunu, ancak Taliban isyancılarının hızlı ilerlemelerinin ardından durumu izlediğini söyledi.

Taliban savaşçıları Çarşamba günü kuzey Afganistan’da başka bir şehrin kontrolünü ele geçirdi ve ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmelerini tamamlamasıyla altı gün içinde kendilerine düşen sekizinci eyalet başkenti oldu.

Türkiye, NATO’nun çekilmesinin ardından Kabil havaalanında asker göndermeyi teklif etti ve haftalardır ABD ile görüşmelerde bulundu. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mali, lojistik ve diplomatik koşulların yerine getirilmesini istedi.

Üst düzey bir Türk yetkili Reuters’e verdiği demeçte, “Şu anda TSK’nın Kabil Havalimanı’nın kontrolünü ele geçirmesiyle ilgili hiçbir şey değişmedi. Görüşmeler ve süreç devam ediyor.” ancak tabii ki Afganistan’daki durum yakından takip ediliyor.

Çarşamba günü yayıncı CNN Türk ile televizyonda yayınlanan bir röportajda Erdoğan, Afganistan’daki savaşı sona erdirme çabalarının bir parçası olarak Taliban ile görüşebileceğini söyledi.

Erdoğan, “İlgili kurumlarımız, Taliban ile bazı görüşmelere kadar uzanabilecek çabalar gösteriyor… Hatta onların lideri konumunda olacak kişiyle bile görüşebilirim.” dedi.

Taliban, Türkiye’yi havaalanını korumak için Afganistan’da asker bulundurmaması konusunda uyardı.

Pakistan Başbakanı İmran Han Çarşamba günü İslamabad’da yabancı basına yaptığı açıklamalarda, Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşmesinin ardından, Taliban ile Ankara arasındaki görüşmeleri kolaylaştırmak için çaba gösterileceğini söyledi.

Khan, “Türkiye ve Taliban için en iyi şey yüz yüze diyalog kurmasıdır. Böylece her ikisi de Kabil havaalanının neden güvenlik altına alınması gerektiği hakkında konuşabilir.” dedi.

“Ve böylece Taliban’la konuşacağız, onlar üzerindeki etkimizi kullanmak, Türkiye ile yüz yüze görüşmek için.”

Bir Türk güvenlik yetkilisi, Türkiye’nin Afganistan’daki gelişmeleri değerlendirmeye devam ettiğini söyledi.

“Kabil Havalimanı’nın kontrolünün alınması konusunda görüş değişikliği yok. Ancak Afganistan’daki durum günden güne değişiyor” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Paramount Otel için karar verildi! Unico Sigorta haciz kararı üzerine 32.7 milyon liralık teminatı mahkemeye yatırdı

HIZLI YORUM YAP