Taliban'dan Türkiye'ye karşı 8 maddelik bildiri asker göndermeyin! | DÜNYA
DOLAR

32,3328$% 0.24

EURO

35,0685% -0.2

STERLİN

40,9533£% -0.19

GRAM ALTIN

2.281,73%0,21

ÇEYREK ALTIN

3.953,00%-0,65

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Taliban’dan Türkiye’ye karşı 8 maddelik bildiri asker göndermeyin!

Taliban’dan Türkiye’ye karşı 8 maddelik bildiri asker göndermeyin!

Taliban’dan Türkiye’ye karşı 8 maddelik bildiri asker göndermeyin! ABD ve Türkiye arasında olan dostluktan kaynaklanan Afganistan’a asker gönderme ve ABD askerlerinin yerine Türk askerlerinin gönderilmesi gündeme gelmişti, Bir çok uzman ise bunun kötü sonuçlar doğuracağını bildirmiş, Muhalefet partileri ise konuyla alakalı Askerimin orada zarar göreceğini dile getirmişti.

Konuyla alakalalı olarak Terör grubu üyeleri Taliban Türkiye’ye karşılık 8 maddelik bir bildiriyi yayınladılar.

Terör grupları Türk askerinin gelmemesi isterken, aynı zamanda ise Askerlerin buraya gelmesinin zararlı olacağını açıklayan tehditte varan sözleri gündem oldu.

Dışişleri bakanlığı ve Cumhur başkanlığı ise konuyla alakalı olarak ne diyeceği merak konusu olurken, Meclisten henüz yeni askerlerin gitmesi yönünde bir karar gelmediği söyleniyor.

“TÜM YABANCI GÜÇLER ÇEKİLMELİ”

BBC’ye demeç veren Shaheen, “Tüm yabancı güçler, danışmanlar ve eğitmenler ülkeden çekilmeli. Türkiye büyük bir Müslüman ülke ve Afganistan ile tarihi ilişkileri var. Gelecekte ülkemizde İslam devletinin kurulmasının ardından güçlü ve olumlu ilişkilere sahip olmayı umuyoruz” dedi.

TEHDİT GİBİ BİLDİRİ

Öte yandan, Taliban resmi basın sözcüsü Zabiullah Mujahid Twitter’dan yayınladığı açıklamada, “Türk yetkililer kararlarını bir kez daha gözden geçirip ülkemizin işgaline devam ederse, İslam Emirliği ve Afgan milleti dini, vicdani ve vatani görevi gereği yirmi yıllık işgale karşı olduğu gibi onlara karşı da tavır alacaktır. Bu durumda, tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına düşer” ifadelerine yer verdi.

İşte, o bildiri:

Taliban'dan Türkiye'ye karşı 8 maddelik bildiri asker göndermeyin!

Tüm yabancı güçlerin, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum tarafından onaylandığı öne sürülen Doha anlaşması temelinde Afganistan’dan çekilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride şu maddeler yer aldı:

“KİN VE DÜŞMANLIK UYANDIRACAK BİR ADIM”

1- Afganistan İslam Emirliği (Taliban) ve Afgan halkı, Türkiye’nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarını sürdürmektedir. İşgalin genişletilmesi, ülkemizde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık duyguları uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir.

2- Türk liderliğinin kararı yerinde değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan milletleri arasında sorunlara yol açacağı için bu kararı en güçlü şekilde kınıyor ve Türk yetkilileri, geri adım atmaya çağırıyor.

“SORUMLULAR İSLAMİ “FETVA”YA GÖRE MUAMELE GÖRECEK”

3- Hangi bahaneyle olursa olsun yabancı kuvvetlerin yurdumuzda kalmasını işgal olarak kabul ediyoruz ve işgalcilere 2001 yılında bin beş yüz seçkin âlim tarafından verilen fetvaya göre muamele edilecektir.

4- Müslüman Türk halkını ve onun zeki politikacılarını bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz, çünkü bu karar ne Türkiye’ye ne de Afganistan’a fayda sağlıyor, aksine sadece iki Müslüman ülke arasında sorunlara neden oluyor.

“NE BAŞKALARININ İŞİNE KARIŞIRIZ NE DE…”

5- Politikamız, tüm ülkelerle karşılıklı iyi niyet temelinde olumlu ilişkiler kurmaya devam etmektir. Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz.

6- Türk yetkililere, bu tür yanlış kararlar vermek yerine, kabul edilmiş ilkeler ışığında olumlu ve iyi ilişkiler sürdürmenin, birbirimize işbirliği eli uzatmanın, ortak zorluklar ve çıkarlar için ortak anlayış ve tutumlar benimsemenin daha iyi olduğunu hatırlatırız.

“BİZE GÜVENCE VERMİŞLERDİ”

7- Bir süredir bir Türk yetkiliyle temas halindeydik ve onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Verdikleri mevcut karar, kendi sözleşmelerinin ihlalidir.

8- “Türk yetkililer kararlarını bir kez daha gözden geçirip ülkemizin işgaline devam ederse, İslam Emirliği ve Afgan milleti dini, vicdani ve vatani görevi gereği yirmi yıllık işgale karşı olduğu gibi onlara karşı da tavır alacaktır. Bu durumda, tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına yüklenecektir.

TÜRK YETKİLİNİN AÇIKLAMALARI

İranTürkiye ve Afganistan dışişleri bakanları Haziran ayı sonlarında Antalya’da üçlü bir toplantı gerçekleştirmiş ve toplantının sonunda ortak bir bildiri yayınlamışlardı.

Üç ülke de bildiride, Afganistan’daki barış sürecine katkıda bulunma ve bölgede terörle mücadele etme sözü vermişti.

Pakistan merkezli The News haber sitesine göre bir Türk yetkili, Pazartesi günü Pakistan merkezli 1TV’ye verdiği demeçte, Ankara’nın Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı‘nın güvenliğini sağlayacağını ve işleteceğini söyledi. Yetkili, Türkiye’nin havalimanının işletilmesi için finansmana da katkıda bulunacağını kaydetti.

Yetkiliye göre, Türkiye’nin Kabil havaalanının işletilmesi ve güvence altına alınmasının yanı sıra yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilmesinin ardından kentte uluslararası diplomatik huzurun yeniden tesis edilmesine yönelik faaliyetlere katkıda bulunacak. 

Kaynak: Cumhuriyet

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Suriyelilerden sonra gelen Afganlar Türkiye’de yeni gündem olur!

HIZLI YORUM YAP