Taliban heyeti üst düzey görüşmeler için Türkiye'de Ak partili Dış işleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü | DÜNYA
DOLAR

32,5631$% 0.13

EURO

35,0080% -0.11

STERLİN

40,8354£% -0.12

GRAM ALTIN

2.436,36%0,02

ÇEYREK ALTIN

4.057,00%0,12

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Taliban heyeti üst düzey görüşmeler için Türkiye’de Ak partili Dış işleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü

Taliban heyeti üst düzey görüşmeler için Türkiye’de Ak partili Dış işleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü

Taliban heyeti üst düzey görüşmeler için Türkiye’de Ak partili Dış işleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Taliban Afganistan hükumetini silahlı mücadele ile ele geçirmiş kadın, yaşlı, çocuk demeden katletmişti. 

ANKARA, Türkiye (AP) – Yetkililer, Perşembe günü Türkiye’nin dışişleri bakanının Afganistan’ın yeni Taliban yöneticilerinden oluşan üst düzey bir heyet ile bir araya geldiğini söyledi.

Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Taliban tarafından atanan dışişleri bakanı Amir Khan Muttaki arasındaki görüşme, Taliban liderlerinin bu hafta başlarında Katar’da ABD, 10 Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği temsilcileriyle bir dizi görüşme yapması sonrasında geldi.

Uluslararası toplum, ABD ve NATO birlikleri çekilirken ve ABD destekli Afgan hükümeti çökerken, saldırının ele geçirilmesinden bu yana bazı Taliban eylemlerini kınadı. Taliban, halka açık idamları ve diğer acımasız taktikleri geri getirdi. Kızların ilkokula dönmesine izin verdiler, ancak bir Afgan eyaleti dışında tümünde liseye gitmelerini engellediler. Kadınların işe dönmesine izin verilmedi.

Eski isyancıların sadece geçici olduğunu söylediği, Taliban tarafından atanan mevcut Afgan hükümeti, Birleşmiş Milletler tarafından kara listeye alınan birkaç kişi de dahil olmak üzere yalnızca Taliban figürlerinden oluşuyor.

Türk başkentindeki toplantının ardından konuşan Çavuşoğlu, Taliban’ın konuyla ilgili Ankara’dan yardım istemesinin ardından Kabil havaalanından uçuşlar hakkında görüştüklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin daha kapsayıcı bir Afgan hükümeti ve kızların Taliban yönetimindeki eğitimi konusunda önerilerde bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, “Düzenli uçuşların yeniden başlaması için güvenlikle ilgili beklentilerimizi Kabil’den ilettik” dedi. Bugün onlara bir kez daha ülkenin birlik ve beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini söyledik.

Çavuşoğlu, “Kadınların, çocukların, kızların ve kadınların işgücüne katılması konusunda bazı öneriler paylaştık. Bunu Batı’dan bir ön koşul olarak görmeyin, onların talebi olarak görmelerini söyledik. Görmelerini tavsiye ettik” dedi. Bunu İslam dünyasından ve diğer Müslüman ülkelerden bir beklenti olarak görüyoruz” dedi.

Türk bakan, Taliban’ın Afganistan’ın dış fonlarına erişememesini de tartıştığını söyledi ve Türkiye’nin Afganistan’ın dış hesaplarını donduran ülkelerin maaşların ödenmesine izin vermek için “daha ​​fazla esneklik” göstermesi gerektiğine inandığını söyledi.

Yardım kuruluşları, kış yaklaşırken yaklaşık 40 milyon insanın tam bir yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya olduğu konusunda ulusu uyarıyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü en güçlü 20 ekonomi grubu arasında sanal bir toplantıda yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Taliban ile diyalog kanallarını açık tutması ve onları daha kapsayıcı bir hükümet kurmaya “sabırla ve kademeli olarak yönlendirmesi” gerektiğini söyledi.

Taliban’ın Türkiye ile görüşmek için talepte bulunduğunu, bunun üzerine davet ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Havalanın işletilmesi için güvenlik konusundaki beklentilerimizi kendilerine anlattık. Onlar da insani yardımlar, yatırımlar, ekonomi ve TİKA’nın yardımlarının devam etmeleleri konusunda ricalarını ilettiler” dedi. Çavuşoğlu, Taliban heyetinin Kızılay, AFAD ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile görüşeceğini söyledi.

Erdoğan, halihazırda 3,6 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’nin Afganistan’dan gelen bir göçmen akınına dayanamayacağını söyledi ve Avrupa ülkelerinin de yeni bir göçmen dalgasından etkileneceği konusunda uyardı.

Çavuşoğlu, Ankara’daki görüşmelerde Taliban yetkililerinin eve dönmek isteyen Afganlara gerekli desteği vereceklerini söyledi. Görüşmelerde ayrıca göçmen akışını önlemek için neler yapılabileceğine de odaklanıldı” dedi.

Taliban, uluslararası tanınma istediklerini söylüyor. Hükümetlerini zayıflatmanın güvenliği etkileyeceği ve ülkeden daha da büyük bir göçü tetikleyeceği konusunda uyarıyorlar.

Ayrı olarak, Türkiye, Kabil’deki havaalanını uluslararası seyahat için yeniden açmak için Katar ile birlikte çalışıyor, ancak ticari uçuşların devam edebilmesi için onarımlara ihtiyaç var. Şu anda iki havayolu şirketi var, İslamabad merkezli Pakistan Uluslararası Havayolları ve Afganistan’ın özel mülkiyetindeki Kam Air, Afganistan’a ve Afganistan’dan charter seferleri gerçekleştiriyor, ancak sigortayı hesaba katmak için yüksek maliyetlere sahip.

Perşembe günü, PIA, Taliban’ın maliyetleri düşürmedikçe havayollarını yasaklamakla tehdit etmesinden saatler sonra Kabil’e uçuşlarını askıya aldı. Pakistan’ın ulusal havayolunun sözcüsü Abdullah Hafeez, “yerdeki durum uluslararası uçuş operasyonları için elverişli değil” dedi.

Bazı PIA personelinin, bilet fiyatlarını düşürmeyi reddettikten sonra Taliban yetkilileri tarafından kötü muamele gördüğüne dair haberler vardı. PIA veya Taliban’dan herhangi bir detay veya yorum gelmedi.

Hafeez, Kabil’deki atmosferi “ücretlendirildi” olarak nitelendirdi ve fahiş bilet fiyatlarını Afganistan’a uçmak için satın almak için PIA’nın alması gereken sigorta maliyetine bağladı. Kabil’den İslamabad’a tek yönlü bir PIA biletinin maliyeti, uçuştan önce 300 dolardan yaklaşık 1.500 dolara yükseldi. Hafeez, Taliban’ın Ağustos ayında yönetimi ele geçirdiğini söyledi.

___

Gannon, İslamabad’dan bildirdi. İslamabad’daki Associated Press yazarı Münir Ahmed bu rapora katkıda bulundu. Bu hikaye, Taliban tarafından atanan bakanın soyadının Mutaqi değil Muttaki olduğunu gösterecek şekilde düzeltildi.

spectrum

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dünyanın en uzun boylu kadını Rümeysa Gelgi Guinness’e girdi

HIZLI YORUM YAP