Radikal islamcı İran'da halk ayaklandı, Mollalar kaçmak için yol arıyor, Sokaklar yangın yeri | DÜNYA
DOLAR

32,5826$% 0.03

EURO

34,9286% 0.09

STERLİN

40,6012£% 0.09

GRAM ALTIN

2.431,85%0,09

ÇEYREK ALTIN

4.086,00%0,19

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Radikal islamcı İran’da halk ayaklandı, Mollalar kaçmak için yol arıyor, Sokaklar yangın yeri

Radikal islamcı İran’da halk ayaklandı, Mollalar kaçmak için yol arıyor, Sokaklar yangın yeri

Radikal islamcı İran’da halk ayaklandı, Mollalar kaçmak için yol arıyor, Sokaklar yangın yeri, Uzun süredir İran’da kadınlara karşı sert yasaları ile ve sadece mollaların rahatı için ülkeyi yöneten yapıya karşı halk ayaklandı.

Yüzlerce kişinin ölmesi ile sokaklar yangın yerine dönerken, bir çok devrim muhafızını halk tekme tokat dövmeye başladı.

Mollalara ölüm!

Radikal islamcı İran uygulamaları ile halkı uzun yıllardır canından bezdirmiştir. Bu sabır çatladı ve halk İran’da radikal İslamcılara karşı ayaklandı..

İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini‘nin, İslami rejimin kılık kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alınmasının ardından kolluk güçleri tarafından öldürülmesi ülke çapında infiale yol açtı.

Amini’nin cenazesinde kadınlar başörtülerini çıkararak sivil itaatsizlik eylemi düzenledi.

ÖLÜ SAYISI EN AZ 7

Ölümünün hemen ardından, Amini’nin memleketi, İran’ın Kürdistan eyaletinin Sakız şehrinde başlayan protestolar 5. gününe girerken neredeyse ülkenin tüm büyük kentlerine yayıldı. Kolluk kuvvetlerinin ülke genelinde protestolara tepkisi oldukça sert oldu. Tahran yönetimi, şu ana dek protestolar sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu 3 kişinin yaşamını yitirdiği duyurdu.

Kayıplara ilişkin gayri resmi rakamların resmi otoritelerin açıkladığından daha fazla olması bekleniyor. İnsan hakları örgütleri, salı günü yaşanan ölümlerle birlikte en az 7 kayıp olduğunu öne sürüyor.

Protestocular, daha fazla özgürlük talep etmenin yanı sıra ülkede uzun süredir devam eden ekonomik buhran ve gelir adaletsizliğine de tepki gösteriyor.

HAMANEY SESSİZ

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, çarşamba günü 1980-88 yılları arasında yaşanan İran-Irak savaşını anmak için yaptığı konuşmada, geçen yıl su kıtlığı nedeniyle patlak veren sokak çatışmalarından bu yana İran’da yaşanan en geniş çaplı protesto gösterilerine değinmedi.

ran dini lideri, öldüğü veya ağır hasta olduğu iddiaların ardından ilk kez kamera karşısında

Reuters’a göre, Hamaney’in yardımcılarından biri Amini’nin ailesine başsağlığı diledi, davayı yakından takip edeceğine söz verdi ve Dini Lider’in de Amine’nin ölümünden etkilendiğini ve acı çektiğini söyledi.

KAYIPLARIN SAYISI ARTIYOR

İran devlet ajansı İRNA tarafından servis edilen bir haberde salı günü güneydeki Şiraz kentinde, protestolar sırasında yaralanan bir polis memurunun öldüğü dördünün de yaralandığı bildirildi. İRNA, olaylar süresince 15 protestocunun tutuklandığını duyurdu.

İran dini otoritesine yakın yarı resmi Fars Haber AjansıKirmanşah‘ta iki kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Kirmanşah savcısı Shahram Karami konuya ilişkin açıklamasında, “Bunun devrim karşıtı unsurlar tarafından yapıldığından eminiz, çünkü kurbanlar güvenlik aygıtı tarafından kullanılmayan silahlarla öldürüldü” ifadelerine yer verdi.

 İran’ın çeşitli bölgelerinde protestocular ve polis arasında sık sık sert çatışmalar yaşandı

Hengaw ve Kürdistan İnsan Hakları Ağı adlı örgütler, 43 yaşındaki bir İranlı erkeğin, Batı Azerbaycan eyaletinin Urmiye kentinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Öte yandan, Batı Azerbaycan eyaletindeki Piranşehr‘de bir kişinin daha yaşamını yitirdiği ve aynı gün, Amini’nin memleketi Sakız‘da da vücuduna aldığı darbelerle ağır yaralanan bir sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. İddia edilen ölümler resmi otoritelerce doğrulanmadı.

KADINLAR EN ÖN SAFTA

Tahran’daki protestolarda kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Protesto amaçlı olarak saçlarını kesen ve şehir meydanlarında başörtülerini yakan kadınların yanı sıra başörtülerini çıkaran bazı kadınların da sık sık kitlelere konuşma yaptığı gözlemlendi. Göstericiler yer yer İran bayrağı ve İslami rejimin mimarı Ayetullah Humeyni‘nin resimleri gibi sembollere zarar verdi.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Tahran Üniversitesi‘nde yüzlerce öğrencinin “diktatöre ölüm” sloganları attığı görüldü. Haberi servis eden Reuters haber ajansı videoların gerçekliğini doğrulayamadı.

Protestoların önemli merkezlerinden biri de Tahran Üniversitesi oldu

“1800 KİŞİ TESPİT EDİLDİ…”

Hengaw adlı insan hakları kuruluşu, protestoların yoğun olduğu Amini’nin memleketi Kürdistan eyaletinde İran Devrim Muhafızları’nın protestoları bastırmak için görevlendirildiğini ve bölgede “internetin tamamen kesildiğini” öne sürdü.

Kürdistan eyalet valisi, eyaletteki üç ölümden terörist grupların sorumlu olduğunu öne sürdü. Hengaw ise ölümlerden güvenlik güçlerini sorumlu tuttu.

Tahran valisi, protestolar süresince çeşitli güvenlik kurumlarında daha önceki protesto gösterilerinden dolayı kaydı bulunan 700 kişi dahil olmak üzere toplam 1800 kişinin tespit edildiğini duyurdu.

Kaynak: Cumhuriyet

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 77.BM kurulu konuşması tek parça izle

HIZLI YORUM YAP