New York'ta Kiralar Artıyor | DÜNYA
DOLAR

32,3469$% 0.29

EURO

35,1399% 0

STERLİN

40,9848£% -0.09

GRAM ALTIN

2.311,14%1,49

ÇEYREK ALTIN

3.976,00%0,26

a

New York’ta Kiralar Artıyor

Salgının başlangıcında kiralar düşerken, şimdi yükseliyor ve artış, şehrin satın alınabilirlik krizini büyüterek ulusal oranın iki katı.

Bir aktör ve komedi yazarı olan Gabbie Fried, 10 yıldır New York’ta yaşıyordu ve asla kendi evini karşılayamamıştı. Sonra, geçen Şubat ayında Yukarı Batı Yakası’nda sevdiği tek yatak odalı bir daire buldu. Ayda 1.945 dolardan, onun fiyat aralığına cezbedici bir şekilde yakındı – taşındı.

27 yaşındaki Bayan Fried, bir pandeminin konut maliyetlerini artırdığını biliyordu ve kira sözleşmesi Mart sonunda sona erdiğinde kirasının artmasını bekliyordu. Ama ne ödemek zorunda kalacağını öğrendiğinde yere yığıldı.

“Eve gidip o mektubu açtığımda 800 dolarlık bir artış gördüm, kesinlikle buna gücüm yetmediği için tam bir çöküş yaşadım” dedi. Taşınıyor.

Bu tür bir çıkartma şoku tüm şehirde yankılanıyor.

Pandemi iki yıl önce süpürüldükten sonra, New York ve diğer bazı büyük Amerikan şehirlerindeki kiralar, virüs korkusu ve kentsel ekonomilerin kilitlenmesi, insan dalgalarının ülkeyi terk etmesine neden olduğu için düştü. Ancak virüsün gerilemesi ve normal hayatın yavaş yavaş geri dönmesiyle birlikte, birçok büyük şehir cazibesini yeniden kazanıyor, ülke çapında konut maliyetlerinde bir artışa neden oluyor ve bazı sakinleri artık karşılayamayacakları evlerden uzaklaştırıyor.

Birkaç yerde bu fenomen, kiracıların tüm hanelerin üçte ikisini oluşturduğu bir şehir olan New York’tan daha keskindir.

New York’ta kiralar Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında yüzde 33 arttı, çevrimiçi listeleme sitesi Apartment List’e göre, ulusal oranın neredeyse iki katı ve grup tarafından takip edilen en büyük 100 Amerikan şehri arasında en yüksek artış.

Bir emlak sitesi olan StreetEasy‘nin ekonomisti Nancy Wu, New York genelindeki kiralar hakkında, “Kiraların geri döndüğünü ve temelde pandemi öncesinde olduğu yeri aştığını görüyoruz” dedi.

Ocak 2020’de, pandemiden önce, StreetEasy’ye göre şehir genelinde kira isteyen medyan 2.900 dolardı. Ocak ayında yüzde 16 artarak 2.895 dolara çıkmadan önce, bir sonraki yıl yaklaşık yüzde 14 düştü.

Daha zengin mahallelerde düşüşler ve artışlar çok daha keskin olmuştur.

Yukarı Batı Yakası ve Williamsburg, Brooklyn’de, Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasında ortalama istenen kira yaklaşık yüzde 20 düştü. Ancak geçen yıl içinde kiralar yüzde 40 civarında arttı ve her iki mahallede de kiralar eskisinden daha yüksek pandemi öncesi.

Dalgalanmalar, büyük ölçüde ev sahiplerinin pandemi sırasında kiracıları tutmak ve çekmek için kullandıkları indirimlerin sona ermesinden kaynaklanan keskin bir geri dönüşü yansıtıyor. Bazı mülk sahipleri, gelişen konut piyasasına uyum sağladıklarını, kayıp gelirlerini ve artan kamu hizmetleri ve emlak vergilerini telafi ettiklerini söylüyor.

Ancak artışlar, şehrin satın alınabilirlikle ilgili kronik ve kötüleşen sorunlarının altını çizerek, birçok New Yorkluyu ev sahipleri ile umutsuz müzakerelere ya da basitçe ülkeyi terk etmeye itti.

Kâr amacı gütmeyen bir savunuculuk grubu olan New York Konut Konferansı’nın yönetici direktörü Rachel Fee, “Daha iyiye gitmiyor gibi görünüyor ve bence bu pandeminin verdiği his kesinlikle daha da kötüye gidiyor” dedi. “Şu anda gördüğümüz artışlar, sadece akıl almaz bir şey.”


Apartman Listesi’ne göre ülke genelinde kiralar Ocak 2021 ile Ocak 2022 arasında neredeyse yüzde 18 arttı. Apartment List’in kıdemli ekonomisti Chris Salviati, Tampa, Fla. ve Phoenix gibi pandeminin başlangıcında büyük düşüşler görmeyen şehirlerin bile geçen yıl büyük artışlar gördüğünü söyledi.

New York ve başka yerlerdeki artışın çoğunun altında arz ve talep arasındaki uyumsuzluk yatıyor.

Yıllardır birçok şehir, nüfus ve istihdam artışına ayak uyduracak kadar konut inşa etmedi. Tedarik zincirindeki tıkanıklıklar ve işgücü kısıtlamaları inşaatı daha da yavaşlattığından bu durum pandemi sırasında daha da kötüleşti.

Ancak daha fazla insan da ev istiyor. Salviati, pandeminin zirvesi sırasında bu kararları erteledikten sonra, 20’li ve 30’lu yaşlarındaki birçok gencin giderek daha fazla yaşamak için kendi yerlerini aradığını söyledi.

Ev sahipliğinin artan maliyeti, kiralama piyasası üzerinde kademeli bir etki yarattı. Müstakil evlere ve apartmanlara olan ilgi maliyetlerini artırırken, satın almaya istekli bazı insanlar bunun yerine kiralamayı tercih ederek kira fiyatlarını yükseltiyor.

Brookings Enstitüsü’nde konut araştırmacısı olan Jenny Schuetz, “Daire kiralamak isteyen tonlarca hane var” dedi. “Gruyu yaşa, gelire ve hane tipine göre yapıyorlar ve son 10 yıldır ve bazı durumlarda bundan daha uzun süredir yeterli sayıda daire inşa etmiyoruz.”

Artan kiralar New Yorkluları özellikle zorladı çünkü şehirdeki haneler ulusal oranın iki katı kadar kiralıyor. Bu hanelerin dörtte birinden fazlası “ciddi derecede kira yükü altında” kabul ediliyor, yani gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasını kiraya harcıyorlar.

New York’taki toplu konutlar da dahil olmak üzere tüm kiralık birimlerin kabaca yarısı, kira düzenlemelerine tabi olsa da, toplam 2,1 milyon adede ulaşan yaklaşık yüzde 43’lük artışları sınırlayan piyasa güçlerine tabidir.

Daha az varlıklı mahallelerde kira artışları daha küçük olsa da, bu durum birçok düşük gelirli kiracının mücadele etmesine neden oldu. 2,1 milyar dolarlık bir devlet pandemi kira yardım programında temel olarak para tükendi.

Yukarı Batı Yakası’nda, Bayan Fried, her zaman zamanında ödediğini söyleyerek daha düşük bir kira artışı için pazarlık yapmaya çalıştığını söyledi.

Ancak mülk yöneticisi HRM Management Corp., Bayan Fried’e gönderdiği bir e-postada, “iyileşen piyasa koşulları ve şehrin artık tamamen açık olmasıyla, ev sahiplerinin şimdi 2020’dekinden daha iyi bir konumda olduğunu” belirterek bir indirimi reddetti.

E-postaya ek olarak, Bayan Fried’in 1,945 dolarlık oranı “salgın bir kira”ya ulaştı.

Mülk yöneticisi, “Akıllı bir tüketici olarak, diğer birimlere bakmaya karar verirseniz bunu tamamen anlıyoruz” dedi.

Bayan Fried’in ev sahibi yorum taleplerine cevap vermedi.

Ailesi Yukarı Batı Yakası’nda iki mülke sahip olan bir ev sahibi grubu olan New York Küçük Mülk Sahipleri’nin bir üyesi olan Ann Korchak, bazı kiracılarına indirim sağladığını söyledi.

Bir durumda, kirayı yaklaşık yüzde 17 düşürdü ve bu yıl kontrat dolduğunda en az yüzde 17 artırmayı planladığını söyledi. Bayan Korchak, belirli dolar miktarları vermeyi reddetti.

“Ona esneklik verdim ve daha az kira toplamama rağmen güvenilir bir kiracıdan faydalandım” dedi. “Artık gerçek dünyaya geri dönmem gereken noktadayım.”

Bazı haneler için artışlar ayrılmaya neden oluyor.

35 yaşındaki Madeleine Hyde, Aralık 2020’de kocasıyla birlikte Park Slope, Brooklyn’de bir kumtaşında zemin katta, iki yatak odalı bir daireye taşındı. Kira 3.800 dolardan 3.000 dolara düşürülmüştü.

Temmuz 2021’de bir erkek çocuk dünyaya getiren Bayan Hyde, buranın kök salmak ve bir aile kurmak için mükemmel bir yer olduğunu söyledi. Ancak ev sahibi aileye kirayı 1.000 dolar artırmayı planladığını söyledi. Bir öğretmen olan Bayan Hyde ve bir bira fabrikasını yöneten kocasının karşılayamayacağı bir yıllık kira.

Pazarlık yaptıktan sonra, ev sahibi 600 dolarlık bir artış önerdi, ancak çift hala ödeyemeyeceklerini düşündü. Ocak ayının sonunda, Yonkers’taki Bayan Hyde’ın ailesinin evine taşındılar. Battery Park City’deki okuluna 30 dakika olan Bayan Hyde’ın gidiş geliş yolculuğu şimdi yaklaşık 90 dakika oldu.

Yine de kalacak bir yeri olduğu için kendini şanslı sayıyor.

“Ne yapardık hiçbir fikrim yok,” dedi. “Aşırı miktarda borca ​​girmiş olurduk.”

Bayan Hyde’ın ev sahibi, yorum talebine yanıt vermedi.

Bazı durumlarda, kira artışları, ev sahipleri ile düşük gelirli kiracılar arasındaki gerilimi artırıyor.

Taksi şoförü 63 yaşındaki Manuel Bejaran, 1997’den beri Manhattan’ın kuzeyindeki Inwood’daki tek yatak odalı dairesinde yaşıyor. Ocak ayında ev sahibi, kiranın 1.250 dolardan 1.800 dolara çıktığını ve su fiyatının Bay Bejaran, gazın arttığını söyledi. Bay Bejaran, artışı “istismar” olarak nitelendirdi.

Bay Bejaran’ın ev sahibi yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bay Bejaran, ev sahibiyle ilgili olarak, “Ne hissediyorsa onu yapıyor,” dedi. “Kiracılara saygı duymuyor.”

nytimes

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rusya doğalgazı kesmekle tehdit etti!

HIZLI YORUM YAP