Libya tekrar karıştı...! ABD BM, ve İngiltere'n açıklamalar peş peşe geldi! Derhal durdurun | DÜNYA
DOLAR

32,8489$% 0.7

EURO

35,4934% 0.5

STERLİN

41,4313£% 0.38

GRAM ALTIN

2.510,71%1,08

ÇEYREK ALTIN

4.288,00%0,97

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Libya tekrar karıştı…! ABD BM, ve İngiltere’n açıklamalar peş peşe geldi! Derhal durdurun

Libya tekrar karıştı…! ABD BM, ve İngiltere’n açıklamalar peş peşe geldi! Derhal durdurun

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), başkent Trablus’ta çıkarılan silahlı çatışmaların bir an önce durdurulması çağrısında bulunda. Bu yaşananların beraberinde ABD ve İngiltere çatışmalar karşısındaki endişe duyduklarını ifade etti.

Libya’nın başkenti Trablus’ta bu sabah ülkenin batısında faaliyet gösteren iki grup arasında başlayan çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

Başkentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde başlayan çatışmalar, ilerleyen saatlerde Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçradı.

Çatışmalar nedeniyle Libya Eğitim Bakanlığı lise bitirme imtihanlarını iptal ettiğini açıkladı. Libya Hava Yolu Şirketi Libyan Wings ise Türkiye ve Tunus seferlerini geçici olarak durdurdu.

BM: SALDIRI EYLEMLERİNİ DERHAL DURDURUN

UNSMIL’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, silahlı çatışmaların sivil kayıplara yol açtığı ve hastaneler de dahil olmak üzere, sivil tesislere zarar verdiği belirtildi.

BM Misyonu, Trablus’taki çatışmalar karşısındaki derin endişesini ifade ettiği açıklamasında, saldırı eylemlerinin derhal durdurulması çağrısında bulundu. Açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan hakları ve hukuku kapsamındaki sivilleri ve sivil tesisleri koruma yükümlülükleri hatırlatıldı.

Ayrıca açıklamada, tüm tarafların her türlü nefret söylemi ve şiddete teşvikten kaçınması gerektiği vurgulandı.

ABD: ÇATIŞMALAR ENDİŞE VERİCİ

Öte yandan ABD’nin Trablus Büyükelçiliği de çatışmalar karşısındaki endişesini ifade etti.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Trablus’taki şiddetli çatışmalara, sivil kayıpları ile maddi hasarlara ilişkin haberler karşısında derin endişe duydukları aktarıldı.Açıklamada, barışçıl diyalog çağrısında Libya halkının yanında oldukları kaydedildi.

İNGİLTERE

İngiltere’nin Trablus büyükelçiliğinden yapılan açıklamada şiddetin derhal sona erdrilmesi çağrısı yapılırken siviller için endişe edildiği ifade edildi.

– ÇATIŞMALARIN BİLANÇOSU ARTIYOR

Libya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin kamuoyuna bilgi verildi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, çatışmalarda 12 kişinin öldüğü, 87 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Sabah saatlerinde İlk Yardım Kurumu tarafından yapılan açıklamada, bir kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

TRABLUS ÇEVRESiNDE ASKERİ SIĞINAK ARTIYOR

Trablus çevresinin günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya bağlı güçlerin askeri yığınağına sahne olduğu belirtilmişti.

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti de gün içerinde yaptığı açıklamada, Trablus’ta yaşanan silahlı çatışmalara tepki göstermişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe

– BAŞAĞA’DAN DİBEYBE’YE “YETKİNİZİ TESLİM EDİN” ÇAĞRISI”

Fethi Başağa, 24 Ağustos’ta Dibeybe’ye hitaben yayımladığı açıklamasında, “Demokrasinin prensiplerine saygı ve sizlere güvenoyu vermiş yasama makamlarının kararlarına uyma bağlamında süresi bitmiş yetkinizi gönüllü olarak teslim etmeniz gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisinin (TM) Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’

Gözlemciler, Başağa’nın talebini, başkente girmeye hazırlık olarak değerlendirmişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe de Başağa’ya yanıt olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetmişti:

“Eski İçişleri Bakanı’na (Başağa), savaş çıkarma ve sivilleri hedef alma yönündeki tekrarlanan tehditkar mesajlarına sınırlama getir. Şayet Libyalıların hayatını önemsiyorsan çabalarınla seçimlerin gerçekleşmesine odaklan. Ayrıca geçmişte kalan askeri darbe hayallerini de bırak.”

KAYNAK: AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Macron’dan Cezayir’de Türkiye için küstah sözler

HIZLI YORUM YAP