Biden 6. Filo açıklaması, ABD'nin tatbikat yaptığı bölgede Kuzey Akımı patladı | DÜNYA
DOLAR

32,5674$% 0.06

EURO

34,8749% 0

STERLİN

40,5704£% 0.11

GRAM ALTIN

2.435,82%0,25

ÇEYREK ALTIN

4.085,00%0,07

a
  • Baykuş Haber
  • DÜNYA
  • Biden 6. Filo açıklaması, ABD’nin tatbikat yaptığı bölgede Kuzey Akımı patladı

Biden 6. Filo açıklaması, ABD’nin tatbikat yaptığı bölgede Kuzey Akımı patladı

Biden 6. Filo açıklaması, ABD’nin tatbikat yaptığı bölgede Kuzey Akımı patladı. ABD,, Rusya arasında olan gerilim devam ediyor. Konuyla ilgili olarak dünyanın gözü ise iki ülkeye çevrildi. Rusya’da bir çok kişi farklı bölgelere giderek olası savaştan etkilenmemek istiyor.

Kuzey Akımı 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında yaşanan patlama sonucu büyük bir sızıntı meydana geldi. ABD Deniz Kuvvetleri’nin “yıkım gücü” olarak bilinen 6. Filo’nun, 10-14 Haziran’da o bölgede su yüzeyine mayın döşeme ve temizleme tatbikatı yaptığı ortaya çıktı. Joe Biden, 7 Şubat’ta “Rusya işgal ederse, Kuzey Akımı 2 ortadan kalkacak. Buna bir son vereceğiz” demişti.

Rusya’nın Vyborg şehrinden Almanya’yanın Greifswald şehrine uzanan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattı, hiç kullanılmadan patladı. Aynı esnada Kuzey Akımı 1’de de sızıntı meydana geldi. 

İki boru hattındaki çatlak ve patlama yüzünden meydana gelen sızıntı, Danimarka ve İsveç açıklarında tehlike yarattı. Sızıntının, boru hatlarının geçtiği Danimarka’nın Bornholm Adası açıklarında meydana geldiği açıklandı.

 

İsveç ve Danimarka rasathaneleri, gerçek bir patlama yaşandığını, meydana gelen patlamanın yaydığı dalganın, bomba ile eşdeğer olduğunu ve 2.3 şiddetinde deprem yarattığını ifade etti.

İsveç, Danimarka, Almanya, Rusya, Polona ve Avrupa Birliği “sabotaj” dedi.

Batı basını Rusya’yı ima ederken, ABD’nin o bölgede askeri tatbikat yaptığı ve Joe Biden’ın boru hattını tehdit ettiği ortaya çıktı.

ABD DENİZ KUVVETLERİ BÖLGEDE TABİKAT YAPTI

ABD Deniz Kuvvetleri’nin “yıkım gücü” olarak bilinen meşhur 6. Filo’su, 10-14 Haziran tarihlerinde, Kuzey Akımı 1 ve 2’nin geçtiği noktaya çok yakın bir bölgede tatbikat düzenledi.

Baltık Denizi’nin yüzeyine ve derinliklerine inebilen insansız araçların test edildiği tatbikatta, insansız denizaltı araçlar, su altına mayın döşedi ve etkisiz hale getirdi.

Tatbikata, ABD Deniz Kuvvetleri’nin sualtı komandoları da katıldı.

ABD Deniz Kuvvetleri’nin tatbikatının, dün sızıntı yaşanan Danimarka’nın Bornholm Adası açıklarında yapılmış olması dikkat çekti.

BIDEN TEHDİT ETTİ

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Şubat’ta yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi durumunda, “Kuzey Akımı 2’nin ortadan kalkacağını” ifade etti:

Biden: “Eğer Rusya işgal ederse, yani askerleri ve tankları Ukrayna sınırını geçerse, o zaman Kuzey Akımı 2 ortadan kalkacak. Buna bir son vereceğiz”

Gazeteci: “Ama bunu tam olarak nasıl yapacaksınız? Yani, boru hattı Almanya’nın kontrolünde…”

Biden: “Söz veriyorum, bunu yapabilecek durumdayız”

SAVAŞ YÜZÜNDEN HİÇ KULLANILAMADI

24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan sonra ABD, Rusya’ya bir dizi yaptırım ve ambargo uyguladı.

Avrupa Birliği devletleri, ilk etapta doğal gaz kriziyle boğuşmak istemediyse de, ABD Başkanı Joe Biden, Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile bizzat görüştü. Görüşmenin ardından Avrupa Birliği devletleri, Kuzey Akımı 2’yi de yaptırım kapsamına aldı.

10 milyar Euro’luk boru hattı, bir kez bile kullanılamadı, Almanya tarafından açılmadı.

Rusya Federasyonu bunun üzerine yaptırımlara karşılık verdi, Kuzey Akımı 1’den gaz askıya aldı. Avrupa’da doğal gaz krizi başladı. Avrupa’nın ağır sanayisi “iflas bayrağı çekebiliriz” dedi, fabrikaları kapatma sinyalleri verdi.

Doğal gaz ve elektrik faturaları yüzde 500’den fazla zamlanan Avrupa Birliği devletleri, kış için tasarruf ve kemer sıkma politikaları uygulayacağını açıkladı.

YARISINI AB, YARISINI RUSYA KARŞILADI

10 milyar Euro’ya mal olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının yarısını Rus gaz devi Gazprom karşıladı.

Kuzey Akımı 2’nin kalan 5 milyarlık masrafı Alman Uniper, Hollandalı Shell, Fransız Engie, Avusturyalı OMV ve Alman Wintershell Dea tarafından karşılandı.

Alman enerji şirketi Uniper, Kuzey Akımı 2 için aldığı borçları ödeyemedi, iflas bayrağı çekmeye hazırlandı.

Almanya hükümeti, önce Avrupa Birliği genelindeki vatandaşlardan milyarlarca Euro vergi toplanması ve Uniper’in kurtarılması için kolları sıvadı. Ancak bu işe yaramayınca, 21 Eylül’de Uniper’i kamulaştırdı.

Odatv

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İtalya’nın müstakbel Başbakanı Meloni’nin Macron’a söylediği sözler gündem oldu: Bize ders vermeye kalkma

HIZLI YORUM YAP