250 TIR domates Rusya sınırında bekliyor. | EKONOMİ
DOLAR

32,4821$% -0.19

EURO

34,9523% 0.31

STERLİN

40,6795£% 0.25

GRAM ALTIN

2.435,90%0,54

ÇEYREK ALTIN

4.051,00%-0,02

a

250 TIR domates Rusya sınırında bekliyor.

250 TIR domates Rusya sınırında bekliyor.

Rusya’nın 150 bin ton domates ihracatı sınırı getirmesine rağmen Rusya’ya domates sevkiyatı devam edince ,250 TIR 5 bin ton domates’i Rusya’ya alınmadı. Domatesler 10 gündür Rusya sınır kapasında bekletirliyor . Rusya gelen domatesleri ülke içerisine almaz ise zararın 15 ile 30 arası olacağı söyleniyor .

Rusyan’ın uyarılarını dikkate alınmaması sonuçu Ukranya- Rusya tampon böglesinde 8 şubbat’an itibaren gelen 250 TIR dolusu domates durduruluyor. Geri dönerse ÇÖP olacak.

Aynı durum limanlar da da yaşanmakta. Samsun Limanından çıkan domates yüklü gemide Tuapsi limanın’da bir süre bekletilerek geri çevrildiğini çıkan geminin Samsun’a geri döndüğünü açıkladı .

İHRACATCILAR BİRLİĞİ UYARDI

Batı Akdeniz bölge İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar ” Biz tüm üyelerimizi kota hakkında mesaj yolu ile uyardık ‘ 148 bin ton oldu , 149 bin oldu ‘ diyerek bilgi mesajı gönderdik. Kota bittiğin de ise ‘KOTA DOLMUŞTUR’ mejınıda tüm üyelerimize bilgi verdik .
Fakat 50 bin ton daha alınacak haberi ile birlikte ihracatçılarımız ürünlerini göndermeye başlayınca hem gemi hemde gelen tırlar bekletildi ” dedi.

İLİŞKİLERİMİZİ DOMATES SIKIŞTIRAMAYIZ

Bu 150 bin ton sınır uygulamasının 3 aylık 5 aylık bir uygulama değil . Başkan Hakkı Bahar ” 150 bin ton senelik kota değil , bir tarih aralığı yok. İster beş senede doldur, ister bir ayda doldur. Biz kota (sınır) uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Koskoca Rusya ve Türkiye ilişkilerini ufacık domates konusuna sıkıştırmamalıyız. Rusya’nın domates kotasını 50 bin daha uzattığı haberleri basına yansımıştı, ancak Rusya Bakanlar Kurulu’nun bu kararı henüz onaylamadığını biliyoruz” dedi.

AÇIKLAMA OLMADAN DOMATES GÖNDERMEYİN

Ruya bölgesine dometes gönderenleri tekrar uyaran Başkan Hakkı Bahar ” “Hiç kimse BAİB veya diğer birlikler ve devletin resmi kanallarından bir bilgi, açıklama gelmeden Rusya’ya domates göndermesin. Resmi kaynaklardan bilgi alınmadan ürün sevkiyatı yapılmamalı. Resmi görüşmeler devam ediyor ama henüz bir açıklamada yapılmadı. İnşaAllah bir an önce açılır” ifadesini kullandı .

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CumhurBaşkanı Erdoğan İstanbul Teknopark 2. hetap açılışı

HIZLI YORUM YAP